Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Minorita templom

Minorita templom

A minoriták remekbe szabott barokk műemlékegyütteséből először a templomot építette fel az egri Carlone mester (1729-1734). Itt temették el Kelemen Didákot, a minorita rendház alapítóját.

A minorita templom Miskolc történeti városmagjának egyik kitüntetett helyén, a város elpusztult gótikus plébániatemplomának alapfalaira épült 1735-1743 között. Mai formáját és berendezését a 18. század második felében nyerte el. A templom és a hozzá tartozó rendház tervezője Giovanni Battista Carlone egri építész volt.

A kéttornyos főhomlokzatával impozáns megjelenésű templom bejárata háromkarú előlépcsőzetről közelíthető meg. Timpanonos főbejárata fölött szimbolikus dombormű, a középrizalit öt falfülkéjében erőteljesen mozgalmas barokk szobrok találhatók: a földszinti falfülkékben Szent Klára és Szent Erzsébet, az emeleti falfülkékben Szent Ferenc és Szent Antal. Az attika magas középrészének szoborfülkéjében Immaculata-szobor, a közrefogó volutákon angyalfigurák, az attika szélein egy-egy díszváza.

A lant- és félköríves ablakokkal áttört tornyokat erősen tagozott órapárkányok zárják le, fölöttük párnatagos, laternás sisak emelkedik.

A hosszhajós alaprajzi elrendezésű templomnak nincs előcsarnoka. Az orgonakarzatot két toszkán pillér tartja. A karzat mellvédjét a pilaszterek három részre osztják. A hajót négy csehsüveg boltozat fedi, melyeket kettős hevederek választanak el. A hevederek toszkán fejezetű páros falpillérekre futnak le, a hajó két oldalán kápolnasorok helyezkednek el; a keleti oldalon négy, a nyugati oldalon három. A nyugati oldal utolsó kápolnájának helyét a rendházba vezető átjáró foglalja el.

A templom rendkívül elegáns berendezése több periódusban készült. Elbontott – egykori felvidéki műhelyből származó – főoltára helyén Szepessi Ignác egri kanonok állíttatott új főoltárt 1818-1819-ben. Páros, korintoszi fejezetes oszlopokkal közrefogva Sajósy Lajos egri festő oltárképe látható 1867-ből: Mária mennybemenetele. A szobrászmunka Eintzerhoffer Ignác egri mester munkája.

A jobb oldali első oldalkápolnában klasszicista Szentháromság-oltár, ezzel szemben Szentkereszt-oltár, a következőkben barokk Szent Ferenc- és Szent Antal-oltár, a harmadik kápolnapárban ugyancsak barokk Szent József-, szemben hasonlóan barokk felépítésű Szent Erzsébet-oltár.

A templom szószéke a hajó egyik pillérpárján függ. Kosarán a Magvető és a Jó pásztor domborműve, valamint a négy evangélista színes festésű ülő alakja. A baldachinos hangvetőt két lebegő angyal támasztja. A remekbe faragott padokat Stöcherle József (1722-1775) eperjesi minorita asztalos készítette.

A sekrestyében található az 1750 körüli paramentumszekrény, Temporovics Zakariás rendi asztalos műhelyéből.
A gazdag plasztikai díszítésű orgona Lőcsén készült 1744-ben.

A szentély alatti kriptában nyugszik a rendház alapítója, a szentéletű P. Kelemen Didák minorita szerzetes.

Elérhetőség: 

Minorita templom

Telefon: 
(+36) 46/505-636
Helyszín: 
Hősök tere 5.
Miskolc 3525
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.

tovább»: Minorita templom