Üdvözöljük Miskolc Megyei Jogú Város honlapján!
Hamarosan megújul oldalunk, amelynek közösségi tesztelésében részt vehet a Teszt gombra kattintással. Véleményével kérjük, segítse a fejlesztési folyamatot! A miskolc.hu gombra kattintással az aktuális honlapot érheti el.
Tovább az új oldalra:
Tovább a jelenlegi oldalra:

Deszkatemplom

Deszkatemplom

Ezen a helyen 1698-tól templom állt, ám fából készült, így gyakran leégett. A mai templom elődje, a Szeghalmy Bálint által tervezett, 1938-ban épült is e sorsra jutott, országos összefogással épült fel a mai templom.A reformátusoknak már a 17. századtól kezdve volt ravatalozójuk, majd templomuk a tetemvári temetőben. Fatemplom épült 1724-ben és 1781-ben, majd 1874-ben készült el az a kereszt alaprajzú épület, amely a jelenleginek közvetlen elődje volt. Ennek romlása miatt írtak ki pályázatot új templom építésére, amelyet Szeghalmi Bálint, Miskolc akkori főmérnöke nyert meg. Az ő tervei alapján épült fel a Deszkatemplom 1938-ban.

A tervező erdélyi származása és Kós Károly építésszel való kapcsolata meghatározó volt a magyaros szecesszió elemeit viselő épület tervezésekor. A fiatornyos, galériás torony meredek tetős, zsindelyezett, boronafalat idéző külseje erdélyi emlékeket ébreszt. Egyhajós, hátsó karzatos belső tere egységes, díszes berendezése is az épülettel egy időben készült. Az épület képét a temetődomb aljában álló székelykapu egészíti ki.

A Deszkatemplomot 1997 decemberében felgyújtották, teljesen leégett. Helyreállítására országos gyűjtés indult, aminek eredményeképpen a templom eredeti formájában 1999 áprilisára újjáépült.

Elérhetőség: 

Deszkatemplom

Telefon: 
(+36) 46/506-613
Fax: 
(+36) 46/340-758
Helyszín: 
Tetemvár
Miskolc
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.

tovább»: Deszkatemplom